Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Kuchnia holenderska nie należy do tych najbardziej znanych, co wynikać może z faktu, że jest ona mało wyszukana. Niezwykle popularne są w Holandii tzw. dania jednogarnkowe, których podstawą są ziemniaki, np. Stamppot - (tłuczony garnek) ziemniaki ugotowane z innymi warzywami, stłuczone na puree podawane najczęściej z mocno zesmażonym boczkiem.
Stamppot, czyli po polsku tłuczony garnek. Jedno z wielu dań jednogarnkowych. Podstawowe potrawy Podstawowe produkty wykorzystywane podczas przyrządzania posiłków w Holandii to: kurczaki, ryby, owoce morza, mięso wołowe oraz duże ilości owoców. Niezwykłą popularnością cieszy się tam kuchnia orientalna, m.in.. chińska, ale także francuska, włoska i meksykańska. Sery Pisząc o kuchni holenderskiej nie sposób nie wspomnieć o serach, które są jednym ze znaków rozpoznawczych tego kraju. Intensywność smaku sera uzależniona jest od stopnia ich dojrzałości i można je podzielić na: jong (delikatny), belegen (intensywny), oud (ostry). Holendrzy wytwarzają niezliczone rodzaje serów, a ich nazwy często pochodzą od nazw miast np. Gouda, Edam. Owoce morza Bliskość Morza Północnego ma także swój wpływ na kuchnię holenderską, w której spożywa się duże ilości ryb ( śledzie, makrele, węgorze), a także owoców morza. Piwo Głównym napojem spożywanym do posiłków jest… piwo. Najbardziej znane z nich to Heneken, Grolsch, Amstel. Bardzo rozpowszechniona jest także kawa, której to Holendrzy piją ogromne ilości. W niektórych statystykach wyczytać można, iż kraj ten znajduje się na drugim miejscu co do ilości spożywanej kawy, tuż za Szwedami. Alkohole Mimo dużej ilości spożywanego piwa, nie jest ono narodowym trunkiem Holendrów, złocisty napój miejsca musiał ustąpić Jenever, czyli jałowcówce. Jest to gin o gęstej konsystencji. Wytwarza się go z melasy i przyprawia owocami krzaków jałowca. Holendrzy pijają go przeważnie małymi łyczkami delektując się bogactwem smaku trunku. Dania z ziemniaków i grochu Hutspot - (garnek bałagan) puree z rozgotowanych ziemniaków, marchwi i cebuli najchętniej jedzony z klapstuk (duszony szponder wołowy). Hete bliksem - (holenderska parzybroda) puree z rozgotowanych ziemniaków, cebuli, jabłek i gruszekRecepten en zo: Hete bliksem. Erwtensoep (także snert) - gęsta zupa grochowa z zielonego, łuskanego grochu gotowana tylko zimą. Holendrzy są wielkimi fanami … FRYTEK ! Frytki to jest przysmak dobry na każdą okazję i jedzone na obiad, podwieczorek i kolacje. Frytki tylko z solą lub polane majonezem, ketchupem, z cebulą a nawet sosem orzechowym – sos sate lub pindasaus , czasem też z kolejnym holenderskim przysmakiem - kiełbaską frikandel lub krokiet ziemniaczany. Desery Jeżeli chodzi o słodycze to głównym specjałem w Niderlandach jest appelgebak, czyli placek z jabłkami i cynamonem podawany na gorąco. A po obiedzie obowiązkowo deser ! Hangop (dosłownie powieś) to mleczny deser a nazwa pochodzi z czasów gdy ludzie sami z zsiadłego mleka robili twarożek wieszając mleko w płótnie do odciągnięcia. Pannenkoeken - naleśniki z syropem. Poffertjes - typowo holenderskie mini-naleśniczki z cukrem pudrem. Najłatwiej ich spróbować na rynku w Delft. Oliebollen - w Polsce najczęściej znane jako świnki lub racuchy z rodzynkami - smażone na oleju. Typowo holenderskie są też cukierki drop, spekken, kaneelstokken, ciasto boterkoek i deser haagse bluf . Potrawy świąteczne
A na święta Garnalen (krewetki), kerstrollade (pieczeń wieprzowa), kalkoen (indyk), konijn (królik), parelhoen (perliczka), wild (coś z dziczyzny), Holandia - miasta
Holandia - co warto wiedzieć
Kuchnia holenderska - dodaj komentarz:
|